Jangan ikut selagi tak ada niat nak ikut Rasulullah & para sahabat

Wednesday, April 7, 2010

Kisah Di Sebaliknya


Assalamu'alaikum warohmatullah wabarokatuh...

Dah lame nak tulis pasal n3 ni..tp xberkesempatan..so, sebelum cerita ni basi baik post cpt2 ye tak..huhu..kalau ade yg dah baca pasal karghuzari Jhor Akhir Sem yg di post bulan lepas, ingat tak yg masa bayan tangguh yg diceritakan ada kisah disebaliknya bila bacaan doa tu..(rujuk sini)

Sebelum bayan tangguh ni semua rata2 sibuk dgn tafakut utk khuruj (keluar) masa cuti sem nnt..yg calon 4 bulan ni tafakut nya di asing kn dr halqah kolej2 & di handle oleh Dr. Razak (kalau xsilap)..masa tgh2 ana duk khusyuk dgr die cakap, tiba2 dtg Dr. Salehhuddin kt halqah calon 4 bulan ni..Dr. Saleh ni ana punya supervisor final year projek degree dulu..dtg dgn muka semangat nak bg kata2 semangat kat ana la tu..hoho..

Sekali smp je lepas slm2 die trus ckp "hooo, casanova pn Allah Ta'ala pilih buat usaha ek..hehe"..aduh, ke situ pulak die ni..ana tahu die ni mmg jns gila2 sket..apa lg balas blk la "Dr. la yg casanova tu kn..hehe"..tersengih-sengih  la ana ngan die..tgh borak2, tiba2 ditasykil utk ke mimbar bayan..dah nak bayan tangguh..pergi la sekali dgn Dr. Saleh..

Penutup nya mcm biasa la dgn doa..ni la berlaku kisah di sebaliknya (cerita pjg bebenor, rupa2 nya br nk msk point..hehe)..walaupun doa yg dibacakan oleh Hj. Mohd Amin sekejap je, tp terkesan beb..bkn ana, Dr. Saleh..tgh org senyap khusyuk amin kn doa, die dah sebak..jap lg dah nangis2..ape lg, ana yg duk sebelah die pn terkesan la..menitik la jugak air mata ni setitik..mengenangkan byk dosa2 & yg paling besar sekali dosa meninggalkan kerja agama..Astarfighullahal 'azim




Tapi macam tu la..org yg dah banyak buat korban, susah payah, fikir, risau, runsing untuk agama sebenarnya lagi mudah untuk menitiskan air mata kerana Allah Ta'ala..sebab mereka faham keadaan mereka & ummat sekarang yg telah jauh dr apa yg dikehendaki oleh Allah SWT..Semoga Allah SWT pilih insanlemah ini untuk korban lg & lg ke hujung2 peta (bkn hujung2 dunia ye) sehingga tiada lg..aminnn

Doa hidayat untuk semua ummat seluruh alam..

Wassalam

10 comments:

ku anis shazura on May 2, 2010 at 2:53 PM said...

ko..luaran xsama ngn dalaman...hehe..
tp, aku da dpt agak dr dulu lg...
suka ada kwn yg blh buat usaha mcm nie...bagusnya,moga Allah membalas usaha ko ni dgn ganjaran yang setimpal...insyaAllah..

insanlemah on May 2, 2010 at 3:35 PM said...

amin...

p/s: jgn hang p bising2 kt Dr. dah la yek

ku anis shazura on May 3, 2010 at 1:06 PM said...

bkpo plop?haha..xde ah..da maleh nk berbising-bisingan..satu hari, teringin nk bt mcm sedara hmka kata..bila org ajak kita bising2, kita kata 'aku sdg berpuasa'..hehe..
bagusla..cita lagi psl aktiviti cmni..aku suka baca..^_^

insanlemah on May 3, 2010 at 2:19 PM said...

hehe..kuat btol pengaruh hamka tu..insyaAllah, moga2 Allah SWT istiqomah kn aku dlm usaha ni hingga akhir hayat..aminnn

ku anis shazura on May 4, 2010 at 12:49 AM said...

klo pengaruh yg dia bawa tu ke arah kebaikan...xpe..bagusla..leh amik yg mana ptt utk kita pikir2kn...insyaAllah..org yg buat kerja baik, Allah akan bantu dan permudahkan urusannya..aminn..

p/s: br sedar di mana ko, dan di mana aku...sedih..isk3..

insanlemah on May 4, 2010 at 11:28 AM said...

amin ya rabb..

p/s: sori la xbgtahu blk ganu..mlm ni naik bas blk JB..insyaAllah esok kita berada di tempat tempat yang sama

ku anis shazura on May 4, 2010 at 3:41 PM said...

nk gelak pon ade..em, bkn nk,,da gelak jgk la sket..hehe..sorii..rupanya ko xphm ape aku tulih...hehe..mksd aku dr segi amal laa...ko ktne..aku ktne..byk bezanya...sbb tu sedih..

p/s:oh..da blik jb plak??selamat nek bas..

insanlemah on May 4, 2010 at 5:39 PM said...

hehe..terkena jugak..yes2..saje2 buat2 xfaham..takot terkesan dgn kata2 hang tu..mgkn ape yg diketahui xsama..ape orang kata tu, indah khabar dari rupa..huhu..pape pn, sama2 la usaha untuk amal agama, mcm mn kita usaha untuk perkara dunia (patot nye kne lbeh kn akhirat tu..aduss, mmg insanlemah btol..huhu)

p/s: insyaAllah..selamat2

ku anis shazura on May 4, 2010 at 7:40 PM said...

jdnya, ko phm la apa ak ckp..hehe..blh plak wat saje xphm..haha..xpe..kita mmg insan lemah..kne sentiasa berusaha utk akhirat..tkut xsempat sbb kita xtau pon bila malaikat maut dtg jemput..ntah esok, ntah lusa..kn?

p/s:tp dlm beramal pn, kne hati2 gak...moga2 kita semua dijauhi dr sifat ujub...

insanlemah on May 5, 2010 at 7:55 AM said...

aminnn..