Jangan ikut selagi tak ada niat nak ikut Rasulullah & para sahabat

Tuesday, April 27, 2010

Mereka sudah..saya?...


Assalamu’alaikum...

Perghhh...lame nye xde n3 blog ni..dek kerana kesibukan final exam & perkara2 yg sewaktu dgn nya la kan..aduh, dunia2..tp apa2 pun kerja agama jgn ditinggalkan bro..semua orang dapat masa 24 jam sehari la..semua sama..atas kita je mcm mana nak manage utk diri kita sebdiri..kalau lu manage macam bagus, jadila mcm bagus..tp kalau lu manage bagus, insyaAllah bagus la jd nye..hah, pilih..pilih..... (ala2 mega sale..tp ade 2 pilihan je..huhu)

Boleh la bagi karguzari sket..semalam hari last student utm boleh stay kat dalam kampus..hari sebelumnya tarikh last paper final exam utk sem ni..eh, sem lpas..ah, mana2 la..asalkan korang faham..alamak, slh bg karguzari daa..hoho..

Ok2, dalam 2 minggu lepas ade 1 jemaah student utm yg dah habis final exam keluar 40 hari..sempat la jugak pegi menghantar diorang naik bas ke Sri Petaling walaupun terkejar-kejar balik dari malam markaz..alhamdulillah, ade dalam 6-7 orang student, 2 orang dari marhalah aku & 1 orang awam..tu yang naik bas la..dengar nye ade yg pergi sendiri 2-3 orang..sehari 2 lpas tu dgr khabar nye jemaah tu di putus keluar kat Endau-Rompin & Mersing..kena balik Johor semula daa..

Sabtu lepas pulak aku sempat la manghantar jemaah 1 lagi yang ade wakil dr marhalah aku..alhamdulillah, jemaah ni ade 2 orang awam yg juga lecturer..Dr. Sharif felo kolej aku ngan Dr. Yusri..sebelum bertolak lg Dr. Yusri dah bagitahu yang kemungkinan jemaah mereka pun akan diputuskan keluar di area Johor untuk usaha atas Jhor selatan nanti..semalam dgr berita nya jemaah diorang diputuskan keluar di route Larkin..eh, dekat je tu..insyaAllah, azam ziarah nanti..

Eh, ko duk sbuk crita pasal orang..ko tu bila nak keluar..huhu..aku amek short sem la bro..insyaAllah 4 bulan terus lepas tu..doa2 kan la ye..teringat pulak bayan malam markaz hari tu ada cerita kisah seorang sahabat ni yang lambat keluar dengan niat nak sembahyang berjemaah belakang Nabi..sedangkan jemaah dia da keluar pagi2 lagi..(pernah dgr kisah ni semasa taklim @ hayatus sahabah kalo xsilap)..ustaz tu bgtahu ade 3 kerugian yang dia dapat..yg paling diingat sebab diberitahu juga dalam taklim @ hayatus sahabah, Nabi SAW cakap kat dia yg dia dah ketinggalan 500 tahun dari jemaah tu untuk masuk syurga..



Haaa, sekarang pilih lah nak kaya cepat ke lambat..eh, ni skim lain le..xleh pakai..tp pikir2 kan la ye..kita tukar perkataan 'kaya' tu dgn kisah di atas..macam mana kata hati kita???

Wassalam 

4 comments:

Umma-ali on April 27, 2010 at 3:18 PM said...

Salam, ada saya dgr hadith lbh krg maqsudnya, buatlah untuk akhirat seolah2 kamu akan mati esoknya...dan buatlah untuk dunia seolah2 kamu akan hidup 1000 thn lagi...Dulu saya faham hadith ni ialah kita kena bersegera buat kebajikan takut2 esok tak sempat lagi, tapi untuk dunia pun kena pulun habis sebab ada 1000 thn lagi nak hidup.Tapi bila sudah buat usaha ni, Allah beri kefahaman dari bayan2 yg saya dgr bahwa untuk akhirat jgn tangguh2 dan byk2 fikir, kena taskil, jalan je...tapi untuk dunia tangguh takpe sebab ada byk hari lagi(1000 thn) boleh buat, tak esok, lusa, atau minggu depan, bulan depan, tahun depan...Alhamdulillah bila kita ada usaha atas iman Allah bukakan kefahaman yg lebih, yg gelap jadi terang, yg terang jadi tambah terang...

amirhailmi on April 28, 2010 at 1:25 AM said...

Saya azam nak keluar kat UK dua bulan. tolong doakan saya semoga Allah mudahkan segala urusan..

ziarah76 on April 28, 2010 at 10:45 AM said...

saya di majidee larkin. kalau ada rezeki jumpa di makras sinaran

insanlemah on April 28, 2010 at 11:03 AM said...

umma-ali...
btiol, btol, btol..azam utk korban lagi & lagi..

amirhailmi...
aminnn..doakan utk saya juga..insyaAllah, sama2 kita doa utk umat sekali

ziarah76...
ada jemaah 40 hari di area Larkin khabar nye..insyaAllah jumpa nanti di sana