Jangan ikut selagi tak ada niat nak ikut Rasulullah & para sahabat

Tuesday, April 6, 2010

Kursus Keselamatan, Kesihatan & Alam Sekitar


Assalamu'alaikum warohmatullah wabarokatuh...

Kebetulan pagi tadi teringat 1 kisah berkaitan ngan course yg ana ambik sekarang ni, Safety, Health & Environment (SHE)..bkn 'she' yg perempuan tu ye..hehe

Kisah ni kalau xsilap jd masa sebelum cuti semester lepas mgkn dlm bulan 1/2 lepas..aboh (panggilan abah utk org ganu) call bgtahu anak Hj. Lan (karkun kt marhalah ana) yg br lepas spm ade keluar 40 hari dkt2 area UTM ni..kata nya jemaah tu cmpur2 ngan jemaah dr shah alam..so, tny la org awam kt mana route jemaah tu..

1 hari tu, route jemaah tu kena pulak kat masjid btol2 luar slh 1 gate UTM..dah btol2 dekat, niat la ptg tu nk prgi ziarah budak tu..alhamdulillah la ptg tu sempat sembahayang asar kat masjid tu & dgr bayan kepentingan dakwah lepas asar..jumpa la si budak ni..

Dah borak2, diorang ajak pulak minum ptg (ta'am) sekali..masa tu la jmp amirsab jemaah tu..rupa2 nya die tu org kuat SIRIM kat Shah Alam..haaa, ni ade dialog yg plng di ingati utk dikongsi..lbeh kurang la ye..


amirsab: anta ambik kos ape kt sini?
ana: sy ambik kos safety, health & environment
amirsab: ooo keselamatan, kesihatan & alam sekitar.....
ana: ye...ye.....
amirsab: ok...utk bab safety, keselamatan yg tinggi mcm mana perlu kita capai?
ana: er..er.....(xtahu nk jwb ape..mau kena pancung kalo jwb ni..maklum la org tgh keluar..huhu)
amirsab: keselamatan yg paling tinggi untuk diusahakan adalah selamat drp azab seksa api neraka & masuk syurga Allah SWT
ana:.....(btol3..dlm ht je la)
amirsab: kesihatan yg mcm mana pulak yg perlu kita usahakan?
ana: mmmm.....mmm.....(cube nk jwb..tp lame sgt pk, biar jela die yg jwb blk..hehe)
amirsab: kesihatan yg perlu diusahakan adalah kesihatan iman iaitu bilamana skt mcm mn sekali pn jasad kita, kesihatan iman la yg akn beri kekuatan utk kita pergi kpd setiap perintah Allah SWT
ana: .....(ooo..dlm ht jugak sbb duk nguyah biskut)
amirsab: haa..utk alam sekitar pulak, tahap alam sekitar yg mcm mana kita nak usahakan utk dapat?
ana: ....(xsempat nk pk da yg last ni..trus die jwb..sbb nmpk ana duk khusyuk ngunyah biskut kot..hoho)
amirsab: alam sekitar yg kita nak usaha utk dapatkan adalah alam sekitar yg penuh dgn nikmat iaitu di syurga Allah SWT..haaa..br btol 


Owh, lepas tu br la ana terfiir kata2 amirsab td semua nya btol3 & semua tu boleh dicapai dgn usaha agama..tak de cara lain melainkan cara Nabi SAW..insyaAllah semua sedia! (tasykil)


Semua azam untuk ambik kursus ni insyaAllah (bkn course yg ana ambik kt UTM ni ye..huhu)

4 comments:

asy_syakirin on April 6, 2010 at 6:19 PM said...

insyaALLAH...!

insanlemah on April 6, 2010 at 6:53 PM said...

aminnn...

Umma-ali on April 7, 2010 at 3:56 PM said...

Salam,
Org2 yg x buat usha 'amar ma'ruf nahi mgkr tidak akn dpt keberkatan wahyu, iaitu pemahaman Al-Quran walau ia hafiz 30 juzuk tahap mumtaz sekalipun...Itulah walaupun org2 dunia, iaitu bkn hafiz, bkn alim ulama, tapi bila buat keje kenabian, Allah SWT beri keberkatan wahyu mcm amirsab jmh tu...masyaAllah!
Eh!Tutupmata tu sikit bole tak?Takut I laa...
Wink!wink!!!
Jgn malaa maa...

insanlemah on April 7, 2010 at 5:00 PM said...

@umma-ali: btol3..

panggil ummi je la ye..ana ni taraf2 anak ummi lg..hehe

itu mata xcdent pnya pasai..ade kisah di sebaliknya..nnt ana cte dlm 1 n3..insyaAllah